Varaa päiväristeily Tallinnaan!

Päiväristeily Tallinnaan on mainio keino pitää virkistävä miniloma! Viron pääkaupunki Tallinna on yksi suomalaisten suosikkikohteista, ja sinne tehdään vuosittain tuhansia matkoja. Tallinna onkin helposti saavutettavissa niin meriteitse, lentäen tai jopa autolla Venäjän kautta. Ehdottomasti suosituin ja todennäköisesti myös mukavin matkustustapa Tallinnaan on kuitenkin merimatka yli Suomenlahden. Tallinnan lauttoja lähtee Helsingistä päivittäin useita, ja ne tarjoavat nopean siirtymän Tallinnaan. Tallinnan satama sijaitsee kävelyetäisyyden päässä kaupungin keskustasta, joten matkaan laivasta kaupunkiin ei tarvitse varata runsaasti aikaa. Halutessa matkailija voi kuitenkin ottaa myös taksin, jolla pääsee nopeasti omaan määränpäähän. Tallinnan päivämatka on paitsi mukava miniloma, myös helppo tapa kokea vierasta kulttuuria ja vierailla monissa Tallinnan upeissa kohteissa.

Päiväristeily – nopea laivamatka Tallinnaan

Tallinnaan liikennöivät laivat lähtevät useita kertoja päivässä kahdesta eri Helsingin satamasta. Suurin osa Tallinnan laivoista lähtee Länsisatamasta, mutta erityisesti kesäisin ja iltaisin lähtöjä on myös Katajanokan terminaalista. Lähtöpaikka riippuu siitä, minkä yhtiön laivoilla Tallinnaan matkustaa. Helsingistä liikennöi useita eri yhtiöitä ja laivoja. Päiväristeilyllä voi myös halutessaan matkustaa kahden eri yhtiön laivoilla meno- ja paluumatkalla, mutta liput täytyy muistaa ostaa erikseen kahdelta eri myyjältä, ellei esimerkiksi matkatoimisto välitä näitä lippuja siten, että matka on tehtävissä kahden eri yhtiön laivoilla. Usein lippujen osto sujuu mutkattomammin, kun liput ostaa valmiiksi räätälöitynä niin, että meno- ja paluumatka tulevat yhdellä ostokerralla.

Tallinnan keskusta sopii mainiosti päivämatkan kohteeksi

Tallinna on sijainniltaan lähempänä Helsinkiä kuin esimerkiksi Rovaniemi, mutta kulttuurisia eroja on silti havaittavissa Suomen ja Viron välillä. Sekä Suomi että Viro ovat eurooppalaistuneet vauhdilla erityisesti kahden viimeisen vuosikymmenen aikana. Tästä huolimatta Virossa voi edelleen huomata niin Neuvostoliiton aikojen jäänteitä kuin hyvin säilyneitä keskiajan alueita. Tallinnassa päästään ihailemaan niin keskiaikaista arkkitehtuuria kuin modernia designiakin. Erityisesti Tallinnan keskusta on moderni, viehättävä ja täynnä tekemistä. Päivämatkan aikana voidaan tutustua esimerkiksi Rotermannin kortteliin, joka sijaitsee sataman, Vanhankaupungin ja Virukeskuksen rajaamana. Kortteli rapistui pahasti Neuvostoliiton aikana, mutta se saatiin suojelun piiriin 2000-luvulla ja on nyt yksi Tallinnan keskeisimpiä alueita.

Rotermannin korttelissa uusi ja vanha kohtaavat ja saavat viehättävän modernin sävyn. Monet rakennukset, kuten viinatehdas ja makaronitehdas, on kunnostettu uusiokäyttöön. Nykyään kortteli tarjoaa hyvät puitteet päivämatkan ajanviettoon ja siellä voi esimerkiksi shoppailla, syödä ja juoda, ja tietenkin nauttia alueen erilaisesta tunnelmasta, joka muodostuu muun muassa uuden ja vanhan vastakkainasettelusta. Tallinnan keskustasta on löydettävissä myös runsaasti muita kohteita, joissa voi poiketa helposti vieraillessaan päiväristeilyllä Tallinnassa. Keskusta on myös vilkkaan rakentamisen kohteena, ja vielä rakennusvaiheessa oleva Admiraliteettikortteli on hyvä esimerkki tulevista Tallinnaan kehittyvistä hienoista alueista. Korttelin Poordi-kadulla on mahdollista esimerkiksi nauttia monien eri kulttuurien ruoasta.

Tallinnan Vanhakaupunki sopii historiasta kiinnostuneille

Päivämatkailijat ehtivät maissaoloaikanaan pyörähtämään mainiosti myös Tallinnan Vanhassakaupungissa. Vanhakaupunki on yksi maailman parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista, ja pienen kokonsa vuoksi se on erinomainen vierailukohde päivämatkalle. Päivämatkalla aikaa voi käyttää vain siihen, että käyskentelee kaupungin hiljaisia ja rauhallisia kujia ja ihailee kaunista arkkitehtuuria. Vaihtoehtoisesti saatavilla on myös runsaasti matkamuistoja, joita myydään erityisesti turistisesonkeina. Vanhassakaupungissa on myös runsaasti toinen toistaan kauniimpia kirkkoja, joissa voi rauhoittua ja kokea menneen maailman tunnelmaa. Mikäli jalat väsyvät mukulakivillä kävelystä, voit poiketa johonkin Vanhankaupungin monista ravintoloista tai kahviloista. Tarjolla on niin virolaista perinneruokaa kuin erilaisia makuelämyksiä ympäri maailman.

Vanhakaupunki jaetaan ylä- ja alakaupunkiin, jotka olivat aikoinaan erillisiä kaupunkeja. Erityisesti alakaupunki sisältää runsaasti nähtävyyksiä ja kuuluu UNESCON maailmanperintökohteisiin. Vanhassakaupungissa vierailevan kannattaa käydä ainakin kaupungin muurilla, joka on nähtävyys jo itsessään. Muurilta on myös hienot näkymät ympäröivään alueeseen ja sieltä pääsee ihailemaan kaupunkia ja ottamaan hienoja lomakuvia. Vanhankaupungin keskus on raatihuoneentori, josta pääsee helposti myös raatihuoneelle ja raatihuoneen apteekkiin, joka on Euroopan vanhin yhtäjaksoisesti toimiva apteekki. Vanhaankaupunkiin pääsee laivasatamasta kävelemään helposti kulkemalla hieman alle 2 kilometrin matkan. Maissaolon aikana ehtii siis tutustua kaupunkiin perusteellisesti ja poiketa mahdollisesti vielä syömään ennen paluumatkaa.

Muita hyviä kohteita päiväristeilylle

Päiväristeilyllä Tallinnassa vierailleissa voi aikaa käyttää myös muuhun kuin nähtävyyksien katseluun ja museoihin. Moni haluaa käydä Tallinnassa esimerkiksi kampaajalla tai erilaisissa kosmetologin hoidoissa niiden edullisuuden vuoksi Suomen hintatasoon verrattuna. Jos haluaa varmistaa onnistuneen käynnin, kannattaa ajat kampaajalle tai kauneushoitoihin varata etukäteen, jotta aikaa ei kulu turhaan odotteluun. Myös erilaiset ostokset ovat monen suosiossa, ja erityisesti vaatteita voi saada edullisemmin tallinnalaisista liikkeistä. Tämän lisäksi Tallinnasta voi ostaa muun muassa erilaisia käsitöitä, kosmetiikkaa, elektroniikkaa ja edullista alkoholia. Tallinnassa on lukuisia eri kauppakeskuksia, ja erityisesti Vanhankaupungin alueelta löytyy todella runsaasti erilaisia artesaani- ja käsityöliikkeitä.

Tallinna sopii mainiosti myös aktiivisen tai luonnossa viihtyvän ihmisen päivälomakohteeksi. Kaupungista on mahdollista vuokrata pyörä ja sieltä on helppo päästä esimerkiksi lähialueiden puistoihin tai jopa hieman kauempana sijaitseville alueille. Moni asia on Tallinnassa yllättävän lähellä, ja jos matkan suunnittelee hyvin, ehtii muutaman tunnin maissaoloaikana tehdä paljonkin. Pyöräilyn ja taksin lisäksi myös julkinen liikenne toimii Tallinnassa erinomaisesti erityisesti arkipäivisin ja vie matkailijan hieman kauemmas sataman ja keskustan alueen hulinasta. Esimerkiksi Kadriorgin palatsi ja sitä ympäröivä puistoalue on luonnossa viihtyvän suosikki. Noin 30 minuutin matkan päässä keskustasta sijaitsee myös useita luontopolkuja ja rantoja.

Matkustaminen laivalla Tallinnaan

Matka Tallinnaan onnistuu helpoiten laivalla, mikä on itsessään jo monelle miellyttävä kokemus. Kaikilla Tallinnan laivoilla viihdettä on tarjolla enemmän tai vähemmän riippuen hieman viikonpäivästä ja matkustusajasta. Laivoilla on mahdollista muun muassa nauttia herkullista ruokaa, ja tarjonta vaihtelee pienestä kahvilatyyppisestä purtavasta buffetillallisiin, joissa on mahdollista maistella useita eri ruokia ja syödä sydämensä kyllyydestä. Ravintoloiden tarjontaan kuuluu myös à la carte -tyyppistä ruokaa, ja monilla laivoilla on useitakin eri ravintoloita. Tämän lisäksi aikaa voi kulutta myös baareissa nauttien oluesta ja erilaisista drinkeistä ja viinistä. Toisinaan tarjolla on myös erilaista viihdettä ja ohjelmaa, jota seuratessa aika ei käy pitkäksi.

Laivan ohjelma vaihtelee paikasta riippuen. Tanssiravintoloissa on usein live-bändi, joka soittaa kappaleita tarjoten yleisölle mahdollisuuden myös tanssia. Erityisesti ilta- ja viikonloppureiteillä saattaa paikalla olla myös dj tanssikansaa viihdyttämässä. Laivalla on mahdollisuus shoppailla, mikäli mahdollisuus jäi Tallinnassa käyttämättä. Tax free -myymälöistä on saatavilla verovapaasti esimerkiksi makeisia ja kosmetiikkaa. Lisäksi saatavilla on usein tuotteita, joita ei löydy maista, esimerkiksi erilaisia parfyymejä. Mikäli sää suosii ja ilta on lämmin, voi kannella paluumatkalla ihailla kauniisti hämärtyvää iltaa ja rentoutua päivän jäljiltä. Hyvällä säällä kannella on kesäisin yleensä käytettävissä kansibaari, joka tarjoilee juomia laivan ollessa merellä.

Käytännön ohjeita matkaa varten

Tallinnan päiväreissusta saa erinomaisen kokemuksen ja pienen irtioton helposti lähes koska tahansa. Erityisesti Helsingissä tai sen lähellä asuvat pääsevät yleensä nopeallakin aikataululla laivan kyytiin ja kohti Suomen etelänaapuria ja sen tarjontaa. Ennen matkaa on kuitenkin hyvä muistaa muutamia käytännön asioita, jotta omasta matkasta saisi mahdollisimman onnistuneen. Kaikilla matkustajilla tulee olla mukanaan vaadittavat dokumentit eli ensisijaisesti matkalippu ja passi tai EU-alueella hyväksyttävä henkilökortti. Matkaliput tai maihinnousukortit ovat usein noudettavissa vasta terminaalista ennen lähtöä. Niitä varten tarvitaan henkilöllisyystodistus tai varausnumero, jonka matkan varaaja on saanut varauksen yhteydessä. Tarvittavien tietojen mukanaolo kannattaa siis varmistaa etukäteen.

Terminaaleissa esiintyy usein ruuhkaa ennen laivaan nousua ja siihen kannattaa varautua. Jokainen laivayhtiö tiedottaa varauksen yhteydessä, kuinka pian lähtöselvitys tulee olla tehtynä ja milloin laivaan nousu alkaa. Turhalta stressiltä välttyäkseen kannattaa terminaalissa olla mieluummin liian varhain kuin liian myöhään. Kannattaa varautua siihen, että ruuhkaa voi esiintyä myös matkalla erityisesti silloin, jos terminaaliin saapuu autolla. Mikäli Tallinnassa haluaa käyttää aikaa nimenomaan tiettyyn aktiviteettiin tai nähtävyyteen, varaukset on hyvä tehdä etukäteen, jotta pääsee varmasti juuri sinne, minne haluaa. Ajankäytöllisesti kannattaa jättää hieman pelivaraa, eikä edetä aivan minuuttiaikataululla. Näin päivästä tulee rentouttavampi ja päiväristeily Tallinnaan on mukava irtiotto arjesta.