Matkavinkit, osa 2: Matkaan säästäminen

Matkailusta puhuminen voi tuntua hölmöltä maailmantilanteen ollessa mitä on, mutta mielestäni nyt on täysin oikea aika puhua matkalle säästämisestä. Kun arki on tylsää ja matkailuharrastajat eivät pääse matkailemaan, on hyvä aika miettiä, miten maailman normalisoituessa voimme hyödyntää tätä aikaa täysillä.

Säästä matkalle ajoissa – kiität itseäsi myöhemmin

Kun tuleville matkoille säästämisen aloittaa, voi se ensi alkuun tuntua hyvin tylsältä puuhalta. Tuhlaa rahaa vähemmän tähän, kiristä budjettia tuolta, elä tylsempää arkea, ja niin edelleen.

Kokemuksieni mukaan matkabudjettiin säästäminen ei ole kuitenkaan koskaan kaduttanut jälkikäteen. Joka kerta, kun olen kärvistellyt ja elänyt niukempaa arkea päästäkseni matkoille pidemmäksi aikaa ja kauemmaksi, en koskaan ole katunut tätä jälkikäteen. Päin vastoin – uhraukset ovat tuntuneet täysin oikeilta ratkaisuilta, ja jopa itse matkat ovat tuntuneet antoisammilta; onhan niiden eteen joutunut nyt uhraamaan jotain.

Tässä artikkelissa käyn läpi omassa elämässäni parhaiksi havaittuja säästövinkkejä, joiden avulla säästät rahaa arkimenoistasi lähes huomaamatta. Olen varma, että jokainen artikkelin lukija saa tästä mukaan ainakin yhden toimivan säästövinkin!

Kilpailuta sähkösopimus

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen ja vertailu on mielestäni ehdottomasti listalle ykköseksi kuuluva asia, sillä tämä unohtuu liian monilta. Sähkön kilpailutus on helpoin, nopein ja vaivattomin tapa säästää, eikä siinä ole käytännössä mitään haittapuolia – tuote eli sähkö on edelleen sama, mutta maksat siitä vähemmän.

Ainoa vaaranpaikka sähkön kilpailutuksessa on valita sähkösopimus, jossa sähkön hinta voi nousta kesken sopimuskauden. Joiltain sähköyhtiöiltä tällaisia sopimuksia löytyy, ja nämä tunnistaa yleensä epäilyttävän alhaisesta hinnasta. Jos sähkön hinta alittaa sähkön pörssihinnan, on sähkösopimuksen hinnoittelussa yleensä jotain hieman epäilyttävää.

Vertaile puhelinliittymät

Puhelinliittymä on sähkön ohella toinen arjen kuluerä, josta saattaa helposti maksaa liikaa. Puhelinliittymissä hintaerot ovat suuret, ja yleensä halvimman liittymän saa itselleen vaihtamalla operaattoria – vaikka uuden operaattorin hinta ei suoraan olisikaan edullisempi kuin vanhan.

Kikka perustuu siihen, että tilattuasi uuden liittymän saat vanhalta operaattoriltasi ns. “win back” -tarjouksen. Tämän tarjouksen ideana on tarjota uutta liittymää listahintoja halvemmalla, jotta et vaihtaisi operaattoria – uuden liittymän kun voi perua 14 vuorokauden kuluttajasuojalain puitteissa veloituksetta.

Jos liittymäsi on siis listahintainen, kannattaa se vaihtaa pikaisesti.

Tarkasta suoratoistopalvelujen tilaukset

Suoratoistopalvelut, musiikkipalvelut ja äänikirjapalvelut ovat kaikki rahasyöppöjä, jotka kuluttavat tilisi varoja lähes huomaamatta. Monella voi olla käytössä Netflix, Viaplay, Spotify, Audible ja Storytel. Vuodessa nämä palvelut vievät yhteensä satoja euroja.

Mieti siis tarkkaan, tarvitsetko todella kaikkia näitä palveluja. Palvelujen vähentäminen jo kolmella voi säästää useita satoja euroja vuodessa. Monesti pienellä harkinnalla palveluja ei tarvitse välttämättä ollenkaan; televisiosta ja Yle Areenasta voi katsoa sarjoja veloituksetta, ja myös monia äänikirjoja löytyy markkinoilta ilmaiseksi jos jaksaa hieman tutkia. 

Yhteenveto

Näillä vinkeillä moni voi säästää satoja euroja, jopa yli tuhat euroa vuodessa matkojaan varten ilman isoja uhrauksia. Säästövinkkejä löytyisi lisää, mutta jätetään osa näistä seuraavaan artikkeliin. Jo näiden vinkkien avulla voi säästöä kertyä pidemmällä aikavälillä yllättävän paljon – ja vaikka et tarvitsisikaan lisäbudjettia seuraavaa matkaa varten, mieti, kuinka paljon voisit säästää esimerkiksi kahdessa vuodessa näillä vinkeillä yhtä ekstramatkaa varten?