Reittimatka Tallinnaan

Reittimatkat ovat oiva tapa matkustaa silloin, kun laivamatkailun lisäksi lomalta kaivataan esimerkiksi kulttuurielämyksiä, ostosten tekoa sekä nähtävyyksiä. Suomesta lähtee päivittäin useita laivavuoroja naapurimaahan Viroon, jonne voi lähteä nauttimaan reittimatkojen turvin juuri niin pitkäksi aikaa, kun itse haluaa. Reittimatka Tallinnaan on matka, joka tehdään yhdensuuntaisesti joko Helsingistä Tallinnaan tai toisinpäin. Se eroaa risteilyistä siten, että kun risteilyllä viihdytään pääosin vain laivassa muutamien tunnin seilailun ajan ja käydään maissa korkeintaan piipahtamassa, mahdollistaa reittimatka useamman päivän oleilun myös matkustuskohteessa. Reittimatka Tallinnaan onkin kokeilemisen arvoinen jokaiselle suomalaiselle, sillä naapurimaamme pääkaupunki eroaa tutusta Helsingistä huomattavasti. Lukuisat ostosmahdollisuudet, ruokailuelämykset ja kulttuuri ovat tehneet Tallinnasta monen miljoonakaupungin veroisen keskuksen, jossa riittää nähtävää ja tehtävää vauvasta vaariin. Reittimatkojen ehdoton etu matkaajalle on, että koska meno- ja paluumatkat tehdään eri aluksilla, antaa se mahdollisuuden joustavaan suunnitteluun, ja halutessaan matkaseurue voi esimerkiksi jopa jättää paluulippujen varaamisen myöhempään ajankohtaan. Tätä kannattaa hyödyntää erityisesti silloin, jos paluun tarkkaa ajankohtaa ei varausvaiheessa halua suunnitella. Tallinnan sykkeestä kannattaakin ottaa kerralla kaikki irti ja viipyä pidempään, sillä kaupunki tarjoilee viihdykettä koko perheelle useammaksi päiväksi. Koska Viron hintataso on Suomea reilusti matalampi, voi matkaan sisällyttää ajankohdasta riippuen myös vaate- tai jouluostosten tekoa. Kannattaa niin ikään muistaa, että Tallinnasta on lyhyet etäisyydet myös muihin Viron mielenkiintoisiin kaupunkikohteisiin.

Omaa matkaa suunnitellessa kannattaakin ottaa huomioon mahdollinen auton tarve. Tallinnasta löytyy toki useita suomalaisille sopivia autovuokraamoja ihan satamankin läheisyydestä, mutta usein niiden hinnat saattavat nousta vakuutusten myötä korkeaksi. Edullisempi vaihtoehto onkin varata omalle autolle reittimatkaa varten paikka autokannelta. Auton mukaan ottamisesta joutuu tietysti maksamaan hieman lisämaksua, mutta henkilöautojen kohdalla puhutaan usein vain noin muutaman kymmenen euron summista. Kun oma auto on mukana matkassa, on Tallinnasta helppo jatkaa matkaa muualle Viroon tai jopa Baltiaan ja sitä myötä vaikka Keski-Eurooppaan saakka. Matkan pituus on vain omasta seikkailumielestä kiinni, ja kun kyse on reittimatkasta, voi matkalippujen kohdalla tarvittaessa yhdistellä eri laivayhtiöiden meno- ja paluulippuja, mikä tekee matkustamisesta rentoa ja joustavaa. Laivamatkoja suunnitellessa kannattaa kuitenkin käyttää hieman aikaa eri yhtiöiden hintojen vertailuun, sillä autokansien paikkojen hinnat saattavat vaihdella. On myös tärkeää varata matkat ja autopaikat hyvissä ajoin etukäteen etenkin loma-aikoina, sillä silloin autokannen paikat saattavat täyttyä nopeastikin. Henkilöautojen lisäksi laivalla voi kuljettaa myös muita kulkuneuvoja, jotka voivat tuoda lisämaustetta lomailuun. Näitä ovat muun muassa asuntoautot, polkupyörät sekä moottoripyörät. On tavallista, että laivayhtiöt veloittavat kulkuneuvoista maksun niiden koon mukaan, joten matkaajan tehtäväksi jää mitata ajopeli ja ilmoittaa oikeat mitat varauksen yhteydessä. Kannattaa myös huomioida, että kun matkan aika koittaa, tulee matkaajan ajaa kulkuneuvo laivan autokannelle yleensä itse.

Miksi reittimatkalle kannattaa lähteä?

Reittimatka on loistava tapa matkustaa silloin, kun käytössä on muutama ylimääräinen lomapäivä. Vaikka usean yhtiön risteily mahdollistaakin muutaman tunnin oleilun Tallinnassa, riittää kaupungissa puuhaa ja nähtävää pidemmäksikin aikaa. Esimerkiksi Tallinnan kiehtova Vanhakaupunki on helppo kiertää kävellen. 1200-1500-luvuilla rakennettu kaupunginosa on täynnä monivärisiä taloja, herttaisia suojaisia sisäpihoja sekä mahtavia kirkkoja. Sitä ympäröivä historiallinen muuri torneineen tuo alueelle autenttista ja satumaista tunnelmaa. Vanhassakaupungissa aikaa voi viettää esimerkiksi keskiaikaisia markkinoita kierrellen ja tauon koittaessa istahtaa johonkin kaupunginosan lukuisista kahviloista nauttimaan kupposen herkullista cappuccinoa. Jos lomamatkallaan haluaa nähdä muutakin kuin Tallinnan, on esimerkiksi Viron toiseksi suurin kulttuurikaupunki Tartto alle 200 kilometrin etäisyydellä pääkaupungista. Tarttossa voi päiväsaikaan tutustua Viron suurimpaan yliopistoon, vierailla lukuisissa museoissa ja ihastella kauniita kirkkoja. Kaupungin tienoilla tarjoutuu myös oivat mahdollisuudet ulkoiluun, sillä alueelta lähtee useita patikointireittejä. Illan tullen Tartto tarjoaa laadukkaiden kulttuurielämysten lisäksi useita ravintoloita, baareja ja yökerhoja, joihin voi lähteä halutessaan ruokailemaan, juomaan ja tanssimaan. Jos haaveissa on rantapäivä, kannattaa katse suunnata Pärnuun, jota yleisesti kutsutaan Viron kesäpääkaupungiksi. Pärnu tarjoaa valkeiden ja avarien hiekkarantojensa lisäksi matkaajilleen useita eri spa-kohteita, suuria vesipuistoja sekä intiimejä ja perinteikkäitä kylpylöitä. Pärnu sijaitsee noin 130 kilometrin päässä Tallinnasta, joten matka on helppo taittaa vaikka omalla autolla.

Riippumatta siitä, mikä matkan tarkoitus on, tarjoaa Tallinna mahtavat puitteet lomailuun jokaisena vuodenaikana. Kesäisin Viron keveästä kaupunkitunnelmasta voi nauttia keskustan aurinkoisilla terasseilla oluttuoppia siemaillen. Jos matkassa on mukana lapsia, voi kesäpäivää piristää tekemällä esimerkiksi pienen rantareissun lähistöllä sijaitsevan Pirita-kaupunginosan pitkälle hiekkarannalle. Rantapäivän jälkeen voikin sitten suunnata tutustumaan samalla alueella sijaitsevaan, 1400-luvulla rakennettuun Piritan luostariin tai kivuta Tallinnan televisiotorniin, joka on Pohjois-Euroopan korkein avoin näköalatasanne. Tallinnassa ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös useita eri spa-kohteita sekä kylpylöitä, jotka tarjoavat mahdollisuuden rentoutumiseen ympäri vuoden. Hintataso on yleisesti huomattavasti edullisempi kuin Suomessa, joten matkan aikana voi olla mukava käydä vaikka laadukkaissa kasvo-, käsi- tai jalkahoidoissa huokeaan hintaan. Kylpylöiden loiskuvissa altaissa viihtyy puolestaan varmasti koko perhe, joten ne ovat oiva vaihtoehto myös perhematkailuun sekä kesällä että talvella. Jos matka ajoittuu talviaikaan, on Vanhakaupungin joulutori omiaan tuomaan jouluisaa tunnelmaa. Kuusin, koristein ja valoin koristeltu tunnelmallinen joulutori sijaitsee Raatihuoneen torilla ja tarjoaa kattavan valikoiman käsitöitä sekä virolaisia jouluruokia. Lapsille alueelta löytyy muun muassa karuselleja sekä joulupukin talo, jossa joulupukin pääsee tapaamaan joka päivä. Joulutori avautuu tavallisesti jo marraskuun puolivälin tienoilla ja on avoinna aina tammikuulle saakka.

Valitse laiva tarpeiden ja toiveiden mukaan

Reittimatka poikkeaa risteilystä siten, että risteillessä matkan päämääränä on itse alus, kun taas reittimatkalla laiva toimii tavallisesti kulkuvälineenä matkakohteeseen. Onkin tavallista, että risteilyä varatessa huomio kiinnittyy laivan tarjontaan ja ohjelmaan, sillä alukselle mennään viettämään aikaa ja rentoutumaan. Vaikka reittimatkailijoiden matkan pääpaino ei olekaan matkaa taittavassa laivassa, kannattaa tarjontaan kuitenkin kiinnittää matkaa varatessa huomiota. Kun jo laivamatkan aikana pääsee nauttimaan viihdyttävästä ohjelmasta tai vaikka laadukkaasta ruoasta, antaa se mukavan startin lomaan ja saa ajankin kulumaan laivalla ripeämmin. Laivaliikennettä Suomesta Tallinnaan pyörittää pääasiassa kolme suurta varustamoa, joita ovat Eckerö Line, Tallink sekä Viking Line. Näistä Eckerö Linella ja Viking Linella reittiä kulkee yksi laiva, mutta Tallinkilta aluksia löytyy jopa kolme. Vaikka eri laivayhtiöiden hyttiluokat ja lippuhinnat saatetaan olla nimetty hieman eri tavoin, on niiden luokittelu tavallisesti melko samankaltainen. Halvin matkalippu on kansipaikka, jolloin matkaajalla ei ole hyttiä käytössään lainkaan, vaan hän viettää laivamatkan esimerkiksi ravintoloissa tai käytävien penkeillä. Jos matkan ajaksi haluaa puolestaan oman hytin, riippuu sen hinta tavallisesti sijainnista. Laivan alemmissa osissa sijaitsevat ikkunattomat hytit ovat yleensä hinnoiltaan melko huokeita, kun taas yläkansilta löytyvistä ikkunallisista hyteistä saattaa joutua maksamaan hieman suurempia summia. Tavallisesti hytit hinnoitellaan niihin mahtuvien henkilömäärien mukaan.

Tallinnaan on Helsingistä matkaa vain noin 80 kilometriä. Näin ollen laivalla matkustamiseen kuluu laivasta riippuen vain noin kaksi tuntia aikaa. Omaa matkaa suunnitellessa kannattaakin miettiä, toivooko matkan ajaksi viihdettä ja ohjelmaa, vai haluaako laivamatkan olevan vain nopein mahdollinen tapa päästä kohteeseen. Laivoja lähtee molempiin suuntiin pitkin päivää, joten on matkaajan omista tarpeista ja toiveista kiinni, minkä vuoron valitsee. Aamuvirkut voivat hypätä aamulaivaan ja nauttia vaikka runsaan merellisen buffet-aamiaisen laivan vielä käynnistellessä potkureitaan. Yöelämästä nauttivat matkailijat voivat puolestaan lähteä matkaan illalla, jolloin laivojen lukuisat ravintolat ja baarit viihdyttävät musiikilla ja ohjelmallaan. Joidenkin varustamojen laivoilla tarjoutuu myös mahdollisuus yöpyä laivalla, jolloin Tallinnan kiehtovasta kaupungista pääsee aamun koittaessa nauttimaan rentoutuneena ja hyvin levänneenä. Matkaa varatessa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, maistuuko matkan aikana ruoka, sillä usein laivojen ruokailut on mahdollista varata jo etukäteen edullisempaan hintaan. Etenkin suurempien seurueiden kannattaa varata ruokailu hyvissä ajoin yhteisten istumapaikkojen varmistamiseksi. Laivoilta löytyy lukuisia houkuttelevia ruokailuvaihtoehtoja, kuten esimerkiksi ihania buffet-saleja, joissa on tarjolla kymmeniä, ellei satoja eri ruokalajeja. Buffet-ruokailun hienous piilee siinä, että ruokaa saa syödä niin paljon kuin jaksaa. Kun vatsansa on saanut täyteen jo laivamatkan aikana, riittää energiaa pitkälle päivään.

Kulkuneuvoista maksetaan erikseen

Jos suunnitelmissa on viipyä Viron puolella useampi päivä, kannattaa oman auton mukaan ottamista harkita, sillä se on edullinen tapa kiertää hieman kauempanakin olevia kohteita. Laivayhtiöt hinnoittelevat kulkuneuvot yleensä niiden koon mukaan, joten on tärkeää muistaa tarkistaa oman auton tai matkailuauton koko ennen varausta. Jos varaa vahingossa väärän kokoluokan autopaikan, saattaa edessä olla lisämaksu tai pahimmassa tapauksessa jopa koko autokansipaikan menetys. Tärkeää on myös hoitaa auton vakuutusasiat ajoissa kuntoon ennen matkaa sekä toimittaa yhtiölle auton rekisterinumero jo varauksen yhteydessä. Edullisimpaan hintaluokkaan kuuluvat kaikilla laivayhtiöillä sellaiset henkilöautot, joiden pituus on korkeintaan viisi metriä ja korkeus 1,9 metriä. Suurin osa henkilöautoista kuuluu tähän luokkaan. Autokansipaikan hinta riippuu paljolti matkustusajankohdasta ja laivayhtiöstä, mutta esimerkiksi Eckerö Linella henkilöauton saa mukaan noin 20–50 eurolla. Tallinkilla hinnat liikkuvat 20-40 euron välillä ja Viking Linella autokansipaikka on tavallisesti sisällytetty pakettihintaan, jolloin auton kustannusta ei ole ilmoitettu erikseen. Kokonaisuudessaan Viking Linen hinnat ovat kuitenkin samaa luokkaa kuin muilla laivayhtiöillä. Varatessa kannattaa muistaa, että Viking Linen lisäksi myös muut yhtiöt saattavat tarjota asiakkailleen erillisiä autopaketteja, jolloin hintaan sisältyy auto ja siinä matkustavat 2-5 henkilöä. Pakettihinnat ovat tällöin tavallisesti edullisempia kuin erikseen ostetut liput.

Jos matkan tavoitteena on lähteä tutustumaan muihin Baltian maihin tai haaveissa on esimerkiksi seikkailu Keski-Eurooppaan saakka, kannattaa jo varatessa miettiä, olisiko matkailuauto kulkuneuvona varteenotettava vaihtoehto. Omalla matkailuautolla matkatessa kaikki tarvittava on aina lähellä ja yöpymisenkin voi hoitaa halutessaan vaikka huoltoaseman pihassa. Matkailuauto leikkaa myös suuren osan matkan kuluista pois, sillä vaikka se tuo tullessaan polttoainekustannuksia, ei matkan aikana ole tarpeellista maksaa lainkaan kalliista hotelleista. Henkilöautojen tavoin matkailuautojen hinnat saattavat vaihdella suurestikin eri matkustusajankohtien välillä, mutta yleisesti ottaen matkailuautolle saa paikan autokannelta alle 200 euron hintaan. Vaikka henkilöautolla ja matkailuautolla etenkin suuremman seurueen matka taittuu kätevästi, eivät ne ole ainoita kulkuneuvoja, joita voi ottaa lomalle mukaan. Moottoripyöräilystä nauttivat matkaajat voivat ottaa kulkupelinsä laivan matkassa mukaan Tallinnaan ja tehdä maihin päästyään vaikka pienimuotoisen roadtripin joko Viron tai koko Baltian halki. Etenkin kesäaikaan Baltian maat tarjoavat monenmoista nähtävää ja Suomesta poikkeavat maisemat tuovat matkaan tarvittavaa eksotiikkaa. Moottoripyörä autokannella kustantaa vain noin 15 euroa kaikilla laivayhtiöillä. Myös polkupyörä voi olla edullinen ja mukava tapa tutustua Viron kiehtoviin maisemiin ja nähtävyyksiin. Polkupyörä on myös kaikista kulkuneuvoista edullisin ottaa mukaan laivamatkalle, sillä kaikki yhtiöt perivät siitä vain noin viiden euron lisämaksun.

Ohjelma laivamatkan aikana

Tallinnaan matkaavat laivat tarjoavat asiakkailleen monenmoista viihdykettä, ja vaikka kyseessä olisikin lyhyt reittimatka, ei tarjontaa kannata sivuuttaa. Jo varausta tehdessä on hyvä tarkastella eri laivojen ohjelmatarjontaa ja valita niistä sitten omalle seurueelle sopivin. Lapsiperheiden kannattaa luonnollisesti valita sellainen alus, jossa on tarjolla leikkitiloja ja ohjelmaa perheen pienimmille. Monesta laivasta löytyy muun muassa suuria leikkialueita, joihin voi lähteä lasten kanssa viihtymään vaikka koko parin tunnin matkan ajaksi. Ei ole myöskään lainkaan tavatonta, että laivoilla järjestettäisiin omaa viihdeohjelmaa perheen pikkuväelle. Tiedossa voi olla muun muassa taikurin esityksiä, musiikkiesityksiä tai vaikka suosikkihahmojen vierailuja. Yleensä laivan henkilökunta on pukeutunut tilaisuuden vaatimalla tavalla, mikä lisää pienten iloa ja jännitystä entisestään. Jos kyseessä on puolestaan matka aikuisten kesken, voivat laivojen tarjoamat lukuisat iltaohjelmat tuoda mukavaa särmää matkan tekoon. Esimerkiksi Eckerö Linen Finlandia-aluksella esiintyy usein suomalaisen tähtitaivaan huippunimiä, joten matkan aikana voi päästä kuuntelemaan vaikka suosikkiartistinsa musiikkia. Aluksilta löytyy yleensä myös lukuisia erilaisia baareja ja yökerhoja, joissa tarjoutuu mahdollisuus tanssia. Lisäksi laivoilla on monesti tarjolla suosittua bingoa, jossa voittamalla voi matkakassaan saada mukavaa lisätäytettä, ja musiikin ystävät voivat puolestaan osallistua hauskaan karaokeen, jota on tarjolla useilla aluksilla.

Laivamatka Helsingistä Tallinnaan tarjoaa myös oivan tilaisuuden itsensä hemmotteluun ja totaaliseen rentoutumiseen. Mikä olisikaan parempi keino aloittaa loma, kuin käydä ottamassa esimerkiksi puhdistava kasvohoito laivan spa-osastolla? Moni laiva tarjoaa käsi-, kasvo- ja jalkahoitojen lisäksi myös muun muassa kampaamo- ja hierontapalveluita. Kun hiukset ovat kunnossa ja lihakset rentoutettu ammattitaitoisen hierojan käsittelyssä, on Tallinnan tarjontaa mukava lähteä kartoittamaan. Parin tunnin laivamatka on omiaan myös pienen saunahetken viettämiseen. Esimerkiksi Tallink Silja Europalta löytyy oma Sauna Beach -kylpyläosasto, jossa merimatkan voi viettää porealtaiden kuplissa nauttien, uima-altaassa polskien tai saunassa lämmitellen. Löylyjen lomassa voi halutessaan nauttia virkistäviä juomia kylpyläosaston 60-paikkaisessa baarissa. Laivat ovat tunnettuja myös upeista ostosmahdollisuuksistaan, joten mikäli shoppailu kiinnostaa, voi laivamatkan aikana tehdä esimerkiksi edullisia matkamuisto- tai tuliaisostoksia tax free -myymälöissä. Monissa laivoissa tarjolla on myös vaateliikkeitä ja sekä kauneustuoteliikkeitä, joista tunnettujen vaateyhtiöiden ja meikkivalmistajien tuotteita voi löytää reilusti edullisempaan hintaan kuin maissa ollessa. Jos laivamatkalta toivoo ainoastaan nopeaa ylitystä Suomenlahden yli, voi matkan varata esimerkiksi Eckerön Finbo Gargo -alukselta. Finbo Cargo on Helsingin Vuosaaresta lähtevä rahtilaiva, joka matkaa Helsingin ja Tallinnan väliä 22 kertaa viikossa. Se on tarkoitettu ainoastaan henkilöautoille, joten tavanomaisia reittimatkoja ilman kulkuneuvoa ei Finbo Cargolla voi matkata.

Hintojen vertailu netissä kannattaa

Ennen kuin omaa reittimatkaa alkaa varailemaan, kannattaa käyttää hieman aikaa eri vaihtoehtojen vertailuun. Netistä löytyy lukuisia sivustoja, jotka voivat auttaa vertailun tekemisessä. Kannattaa tutkia erityisesti tarjolla olevia aikatauluja, hintoja sekä eri laivoja ja niiden tarjontaa. Vertailua kannattaa suorittaa myös eri matkustuspäivien välillä, sillä joskus erityisesti arkisin saattaa tarjolla olla erikoistarjouksia, joissa esimerkiksi ruoka tai kulkuneuvo saattaa kuulua matkan hintaan. Usein liput ovat myös edullisempia silloin, kun ne muistaa ostaa hyvissä ajoin etukäteen. Tosin jotkin laivayhtiöt tarjoavat huomattavan edullisia viime hetken matkoja asiakkailleen, joten jos matkasuunnitelma ei ole kiveen hakattu, kannattaa tällaisia tarjouksia jäädä odottelemaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että matkan ajankohta saattaa vaikuttaa hintaan myös esimerkiksi koulujen loma-aikoina ja suurimpina juhlakausina, jolloin viime hetken hinnatkaan eivät poikkea paljon normaalista.

Lippuja varatessa tulee myös miettiä hytin tarvetta. Vaikka matka Tallinnaan kestää vain parin tunnin verran, voi oman hytin varaaminen olla järkevää. Tällöin matkatavarat saa turvaan lukkojen taakse heti laivamatkan aluksi, ja jos kaupoissa tai ravintoloissa kiertely ei miellytä, voi omaan hyttiin siirtyä rentoutumaan loppumatkan ajaksi. Etenkin loma-aikaan laivan käytävät saattavat olla täynnä ihmisiä ja tällöin oman rauhan merkitys nousee arvoon mittaamattomaan. Lounge-tilat ovat hyvä vaihtoehto sellaisille matkustajille, jotka eivät halua varata kokonaista hyttiä, mutta haluavat silti istua kaikessa rauhassa. Sekä Eckerö Linella että Tallinkilla on matkaajille omat lounge-tilat, joiden sisäänpääsyhintaan sisältyy pientä purtavaa ja virvokkeita. Lounge-tilat ovat omiaan esimerkiksi elokuvien katseluun tai töiden tekoon, sillä tiloista löytyy muun muassa internetyhteys sekä pistorasioita.

Reittimatkat Tallinnaan onnistuu usean varustamon aluksella

Helsingistä Tallinnaan on mahdollista matkustaa jopa kolmen eri laivayhtiön laivoilla joka päivä. Vuoroja lähtee aamusta iltaan, joten on vain matkaajan omista suunnitelmista ja toiveista kiinni, mikä laivavuoro kannattaa valita. Onko tärkeintä matkaan kulutettu aika vai huokea hinta, tai tulisiko matkan täyttää kenties molemmat kriteerit? Tärkeää on myös se, halutaanko laivamatkalla nauttia viihdyttävästä ohjelmasta vai riittääkö vain rauhaisa istuskelu ja merimaisemien katselu täyttämään tarpeet. Perheen kanssa matkaaville oleellinen osa matkustusmukavuutta saattaa olla leikkialue tai vaikka pallomeri, kun taas pariskunnille tärkeää voi olla hemmotteluhoidot tai ravintolatarjonta. Kaikki Helsingistä lähtevät laivat tarjoavat kattavan määrän viihdykettä asiakkailleen, ja niiden tarjonta on keskenään hyvin samankaltainen. Lisäksi matkustusaika kaikilla aluksilla on liki pitäen sama – noin 2 tuntia yhteen suuntaan.

Tallinnaan matkaavat Suomesta Tallinkin, Viking Linen sekä Eckerö Linen laivat. Sekä Tallink että Eckerö Line käyttävät lähtösatamanaan Länsisatamaa, joka sijaitsee Jätkäsaaren välittömässä läheisyydessä. Viking Linella matkaavat lähtevät merelle puolestaan Katajanokan kaupunginosassa sijaitsevasta satamasta. Katajanokka on keskeisellä paikalla Helsingissä ja tunnettu muun muassa hotelliksi muunnetusta vankilastaan sekä kuuluisasta Uspenskin katedraalista. Molempiin edellä mainittuihin satamiin on helppo saapua esimerkiksi raitiovaunun avulla, ja omalla autolla matkaaville tarjolla on kattavasti parkkipaikkoja. Jos matkaan lähtiessä haluaa kuitenkin ohittaa kaupungin ruuhkat, kannattaa matka taittaa Eckerö Linen Finbo Cargo -aluksella. Finbo Cargon lähtösatama on poikkeuksellisesti Helsingin itäpuolella sijaitseva Vuosaaren satama, josta on erinomaiset liikenneyhteydet kehä 3:n kautta päätieverkkoon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Finbo Cargolla voi matkustaa ainoastaan auton kanssa.

Tallink on Tallinnaan matkoja tekevistä varustamoista kaikkein suurin, sillä jopa kolme yhtiön laivaa taittaa matkaa joka päivä. Täten lähtöaikojakin on päivässä useampia. Helsinki-Tallinna-väliä seilaavat Star-, Megastar- sekä Silja Europa -laivat. Niistä ensimmäiset lähtevät matkaan jo aamuseitsemän tienoilla ja viimeisimmät päivästä riippuen noin klo 22.30-23.30 aikoihin. Viking Linen matkassa Tallinnaan pääsee yhdellä aluksella, Viking XPRS:lla, joka niin ikään seilaa naapurimaahan jopa kaksi kertaa päivässä. Eckerö Line puolestaan käyttää Viron matkoihin kahta eri alusta, joista Finlandia sopii mainiosti viihteelliseen matkailuun ja Finbo Cargo puolestaan vaatimattomampaan matkantekoon. Finlandia lähtee matkaan kolme kertaa päivässä ja Finbo Cargo seilaa väliä kaksi kertaa päivässä. Alla olemme esitelleet kaikkien kolmen laivayhtiön Tallinnan reittimatkoja tekevät laivat sekä niiden erikoisuudet.

Tallink Megastar

Tallinkin Megastar on vuonna 2017 valmistunut laiva, joka liikennöi Viron lipun alla. Megastarilla on pituutta hurjat 212,2 metriä ja sen sisuksiin mahtuu jopa 2 800 matkustajaa ja 646 henkilöautoa. Laivan kummi on Suomen entinen presidentti Tarja Halonen. Laivasta löytyy sekä A- että B-luokan hyttejä ja ne on kaikki sijoitettu kannelle kymmenen. Lisäksi aluksesta löytyy erikoishyttejä liikuntarajoitteisille sekä lemmikkien kanssa matkustaville asiakkaille. Tarjolla on myös lounge-tiloja kolmessa eri luokassa: Sitting, Comfort sekä Business, joista jälkimmäinen on hinnaltaan arvokkain ja sisältää auton kanssa matkaaville Priority Car -palvelun. Lounge-tiloissa voi muun muassa selata internetiä, katsella televisiota sekä nauttia pienistä purtavista. Megastar mahdollistaa myös kokousmatkojen teon, sillä laivasta löytyy useita kokoustiloja, joista suurimpiin mahtuu jopa yli 30 henkilöä.

Megastarin kansilta seitsemän ja kahdeksan löytyy Itämeren suurin Traveller Superstore -myymälä, joka hurmaa ostosmatkailijan hurjalla 2 800 neliömetrin pinta-alallaan. Superstoresta voi ostaa niin tupakkatuotteita kuin alkoholijuomiakin, mutta sen ehdoton houkutin on laaja tuotemerkkivalikoima sekä kosmetiikkaa että meikkejä. Tarjolla on niin Vans-kenkiä kuin Guessin, Tommy Hilfigerin ja Desiqualinkin muotiluomuksia, ja uutuutena kauppaan on lisätty suosittuja New Yorkista alkunsa saaneita Kiehl´s-kosmetiikkatuotteita. Megastarilla järjestetäänkin erityisiä ostosristeilyjä, jolloin shoppailuun on runsaat viisi tuntia aikaa. Jos ostosten sijaan laivamatkasta haluaa nauttia syöden ja juoden, tarjoaa Megastar tähän useita eri vaihtoehtoja. Laivalta löytyy buffetravintola, jossa voi nauttia niin aamiaista, lounasta kuin päivällistäkin. Lisäksi tarjolla on muun muassa kohtuuhintainen The Chef´s Kitchen -ravintola, pikaruokaa tarjoileva Fast Lane sekä jopa oma Burger King -pikaravintola sekä lukuisia baareja ja kahviloita.

Reittimatkat Tallinnaan Tallink Starilla

Star on vuonna 2007 valmistunut laiva, joka Megastarin tapaan liikennöi Viron lipun alaisena. Starin kyytiin mahtuu kerrallaan 2 080 matkustajaa ja 478 henkilöautoa. Laivan pituus on 186 metriä, ja hyttejä löytyy yhteensä 131 kappaletta. Starin hytit sijaitsevat kansilla kahdeksan ja yhdeksän, ja ne on jaoteltu A- ja B-luokkiin. A-hytit ovat ikkunallisia ja B-hytit puolestaan ikkunattomia. Perushyttien lisäksi tarjolla on lemmikkieläinhyttejä, allergiahyttejä sekä invahyttejä. Jos matkaan haluaa lähteä ilman hyttiä, tarjoilee Star kolme eritasoista lounge-tilaa asiakkailleen. Edullisin on Star-lounge, jolloin oman istumapaikan voi valita mistä laivan osasta tahansa. Hieman arvokkaampi lounge on Comfort, jolloin paikan saa kannelta yhdeksän, ja hintaan kuuluu pientä purtavaa. Business loungessa hintaan kuuluu puolestaan sekä ruokaa että juomaa, ilmainen internetyhteys ja Priority Car -palvelu.

Starilla aika kuluu ostoksia tehden, sillä tarjolla on useita eri kauppoja. Supermarketista voi tehdä edullisia tupakkatuote-, alkoholi- ja makeisostoksia, ja Perfume Shop tarjoaa puolestaan mahdollisuuden ostaa laatukosmetiikka- ja parfyymituotteita edulliseen merihintaan. Valikoimista löytyy muun muassa Diorin, Chanelin sekä Armanin tuoksuja sekä pieni valikoima naisten ihannoimia Victoria´s Secret -kosmetiikkatuotteita. Liikkeen henkilökunta on asiantuntevaa ja auttaa asiakkaita mielellään. Trend Shopissa voi puolestaan hoitaa koru- ja asusteostokset. Valikoimassa on muun muassa Tommy Hilfigerin, Ray-Banin sekä Swarovskin kokoelmia. Ruokailusta laivamatkan aikana vastaa herkullinen buffetravintola Delight, tasokas á la carte -ravintola sekä Burger King. Buffetissa voi nauttia niin aamiaisen, lounaan kuin päivällisenkin, ja á la carteen voi puolestaan mennä nauttimaan todellisista makuelämyksistä ilta-aikaan. Lisäksi tarjolla on useita pubeja, kahviloita ja snack-baareja.

Tallink & Silja Linen Silja Europa

Silja Europa on vuonna 1993 rakennettu laiva, jonka kyytiin mahtuu jopa 3 013 matkustajaa. Hyttejä laivasta löytyy hurjat 1 152 kappaletta ja henkilöautopaikkoja tarjolla on 340. Europan hyttiluokkiin kuuluu edullisia, alemmalla kansilla sijaitsevia ikkunattomia C- ja B-hyttejä sekä yläkansilta löytyviä ikkunallisia A-hyttejä. Lisäksi tarjolla on erikoishyttejä liikuntarajoitteisille ja allergikoille sekä perhehuoneita suuremmille seurueille. Laivan sviitit sopivat puolestaan ylellisempään matkailuun. Europalla ostoksia voi tehdä useissa eri liikkeissä ja tarjolla on muun muassa leluja, elektroniikkaa, kosmetiikkaa ja muotia. Tax Free Superstoresta voi puolestaan hankkia tupakka-, alkoholi- ja makeistuotteita edulliseen hintaan. Ostosten lisäksi aikaa voi kuluttaa saunaosastolla uiden tai hyvää ruokaa syöden. Europalta löytyy muun muassa suuri Grande Buffet -niminen buffetravintola, jossa tarjoillaan makuelämyksiä kansainvälisten ruokien parissa.

Viking XPRS

Viking XPRS on Helsinki-Tallinna-väliä varten suunniteltu alus, joka valmistui vuonna 2007. Laivan kummi on laulajatar Paula Koivuniemi. Viking XPRS:ltä löytyy useita eri hyttiluokkia, joista ikkunattomat B-hytit ovat hintaluokaltaan kaikkein edullisimpia. Niiden lisäksi valikoimista löytyy ikkunallisia A-perushyttejä, premium-hyttejä sekä allergia- ja invahyttejä. Kaikissa hyteissä on oma suihku ja wc. Laiva soveltuu erityisen hyvin lapsiperheille, sillä kannelta kahdeksan löytyy laadukkaat lastenhoitotilat, joissa on mahdollisuus muun muassa lastenruokien lämmittämiseen. Kansilta seitsemän ja kahdeksan löytyy puolestaan leikki- ja pelitiloja. Leikkihuoneessa leikkejä ohjaa leikinohjaaja, ja tilassa järjestetään myös laadukasta lastenohjelmaa. Lisäksi leikkihuoneesta löytyy runsas tarjonta leluja, pelejä sekä pallomeri. Videopelihuoneissa päästään puolestaan nimensä mukaisesti pelaamaan suosituimpia videopelejä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että leikinohjaajan läsnäolosta huolimatta lapset ovat aina vanhempiensa vastuulla.

Viking XPRS on oiva valinta shoppailun ystäville, sillä laivalta löytyy useita eri myymälöitä. Matkalta voi ostaa mukaan muun muassa laadukkaita naisten ja miesten tuoksuja sekä ihonhoitotuotteita ja meikkejä. Tarjolla on myös runsaat määrät makeistuotteita sekä tupakka- ja alkoholituotteita. Esimerkiksi laatuviineistä kiinnostuneet matkaajat ilahtuvat erityisesti kattavasta viini- ja samppanjatarjonnasta. Kun ostokset on tehty, voi loput matkasta viettää vaikka yhdessä aluksen lukuisista ravintoloista. XPRS:llä voi nauttia runsaan buffetin tai syödä juhla-aterian Wine & Dine -ravintolassa. Keveämpiä naposteltavia on puolestaan tarjolla panineja ja sämpylöitä tarjoilevassa Blue Deli -ravintolassa. Näiden lisäksi Viking XPRS:ltä löytyy oma Robert´s Coffee sekä lukuisia muita baareja ja kahviloita, joissa pikkunälän pääsee taltuttamaan. Kannattaa pitää mielessä, että monesti XPRS:n ruoat saa edullisempaan hintaan, kun ruokailun varaa hyvissä ajoin etukäteen.

Eckerö Line M/S Finlandia

Eckerö Linen M/S Finlandia-laiva aloitti toimintansa vuonna 2012. Kyseessä on suuri laiva, jonka hyttiluokista löytyy sekä ikkunattomia sisähyttejä että ikkunallisia ulkohyttejä. Lisäksi allergikoille ja liikuntarajoitteisille matkustajille löytyy omat hyttiluokkansa. Kaikki hytit sisältävät wc:n ja suihkun. Jos matkan haluaa taittaa ilman hyttiä, voi M/S Finlandialta varata itselleen Lounge- tai Captain´s Lounge -lipun. Lounge-matkustajat viihtyvät kuutoskannen rauhaisissa tiloissa pientä purtavaa nauttien, ja Captain´s Lounge -matkan varanneille matkaajille luvassa on oma lounge-tila, johon mahtuu noin kymmenen henkilöä. Captain´s Lounge on mainio tila myös kokousmatkoja varten, mutta sen lisäksi alukselta löytyy yhteensä viisi muutakin kokoustilaa, joissa työmatkoja tai jopa juhlatilaisuuksia voidaan järjestää. Tarjoilut erikoistilaisuuksiin voi varata kätevästi etukäteen matkanvarauksen yhteydessä, joten seurue voi matkan koittaessa keskittyä vain oleelliseen.

M/S Finlandia tarjoaa erinomaiset puitteet ostosten tekoon, sillä laivasta löytyy useita eri myymälöitä. Kuutoskannella sijaitsevasta Eckerö Marketista löytyy kattava valikoima alkoholijuomia ja makeisia. Erikoisuutenaan M/S Finlandia tarjoaa myös ennakkotilauksen mahdollisuuden, jolloin ostetut tuotteet toimitetaan suoraan auton luokse autokannelle. Laivan Parfymeria-liikkeestä voidaan hankkia laatukosmetiikkatuotteita, ja jännittävä Pop Up Shop tuo puolestaan jokaiselle matkalle jotakin uutta. Pop Up Shopissa on monipuolinen valikoima vaatteita sekä asusteita, kuten kelloja ja koruja, ja myymälän valikoima vaihtelee sesongin mukaan. M/S Finlandian matkustajien ei myöskään tarvitse nähdä nälkää matkalla, sillä laivasta löytyy lukuisia tasokkaita ravintoloita ja baareja, joista voi hakea vatsan täytettä. Tarjolla on muun muassa buffetravintola, jossa pöytä on koreana kolme kertaa päivässä – aamiaisella, lounaalla sekä päivällisellä. Lisäksi valikoimista löytyy useita bistroja, kahviloita sekä baareja ja pubeja.

Reittimatkat Tallinnaan Eckerö Linen Finbo Cargolla

Eckerö Linen Finbo Cargo kannattaa valita omaksi kulkuneuvoksi erityisesti silloin, kun matkan tavoitteena on päästä nopeasti perille ilman kummempaa viihdettä. Finbo Cargo on rahtialus, jonka lähtösatama löytyy Helsingin Vuosaaresta. Laiva on rakennettu vuonna 2000 ja sen pituus on 180 metriä. Matkustajia alukseen mahtuu 366. Vaikka Finbo Cargosta puuttuu tavanomaisten risteilijöiden viihde- ja ostosmahdollisuudet, ei aika laivalla käy pitkäksi. Matkustajat voivat nauttia muun muassa suomalaisesta saunasta sekä lämpimästä kotiruoasta laivan buffetravintolassa. Lisäksi tarjolla on kokoustiloja, aurinkokansi sekä lukuisia eri hyttiluokkia. Hyteistä voi halutessaan varata joko mies- tai naispaikkoja, mutta myös kokonaisen hytin varaaminen omaan käyttöön on mahdollista. Matkaa varatessa kannattaa kuitenkin huomioida, että kyseessä on rahtialus, eli ilman henkilöautoa ei laivan matkaan voi lähteä lainkaan.