Autolla Tallinnaan

Viro on yksi suomalaisten suosikkikohteista lomille suunnatessa. Suuri osa matkailijoista suuntaa maan pääkaupunkiin Tallinnaan. Sinne houkuttelevat muun muassa kaupungin kotimaatamme edullisempi hintataso, jonka ansiosta ostosmahdollisuudet ovat erittäin houkuttelevat. Tallinna on täynnä ihastuttavia putiikkeja ja suuria kauppakeskuksia löytöjen tekemistä varten. Erilaiset hyvinvointipalveluja tarjoavat salongit taas antavat juuri sopivan silauksen luksusta lomaan: voit vaikkapa hemmotella itseäsi day spassa tai hieronnassa. Kaupungin ilta- ja yöelämä tunnetaan vilkkaudestaan, minkä ansiosta Tallinna on myös nuorten suosikkikohde. Hemmottelun, shoppailun ja juhlimisen välissä pääset halutessasi myös ihailemaan kaupungin upeita historiallisia nähtävyyksiä. Tallinnassa löytyy siis tekemistä ihan jokaiselle. Päiväsaikaan keskustan kaduilla ja kujilla on mukava samoilla ilman kiirettä, ja illalla voi taas nauttia iloisesta, eloa kuplivasta tunnelmasta, joka laskeutuu kaupungin kaduille. Tallinnan läheisyys tekee lyhempienkin piipahdusten järjestämisen mahdolliseksi, sillä Suomenlahden yli voi seilata muutamassa tunnissa. Etenkin pääkaupungin seudulla asuvat voivat helposti ja nopeasti pyrähtää Tallinnaan vaikkapa vain päivävierailulle. Tekemistä ja nähtävää riittää kuitenkin niin paljon, että kaupungissa viettää mielellään pidemmän aikaa! Nykyään yhä useampia päättää lähteä matkaan omalla autolla. Tällä tavalla matkailija pääsee nauttimaan liikkumisen vapaudesta ja myös lähialueiden upeita kohteista!

Tallinnaan autolla matkustaminen on tehty hyvin helpoksi, joten reissu ei vaadi pitkien ennakkosuunnitelmien tekoa; autolautta Tallinnaan on simppeli kulkumuoto. Viroon matkaaminen autolla on lähes yhtä yksinkertaista kuin kotimaan matkailu eri kaupunkien välillä. On tietysti olemassa asioita, jotka tulee ottaa huomioon ennen matkaan lähtöä, mutta palataan niihin hetken päästä tarkemmin. Auto kulkee näppärästi mukana autolautan uumenissa, eivätkä kulutkaan ole päätä huimaavat. Tässä artikkelissa pääset lukemaan kaiken, mitä sinun tulee tietää matkasta Tallinnaan autolla. Saat vinkkejä muun muassa siihen, mitä asiakirjoja tulee olla mukana, miten käyttäytyä Viron liikenteessä ja mitä muuta tulisi ottaa huomioon ennen reissuun lähtöä. Saat vinkkejä myös Tallinnan lähiympäristöstä löytyvistä kohteista, joihin on helppo hurauttaa omalla autolla.

Miksi Tallinnaan kannattaa matkata autolla?

Tallinnan matkat ovat olleet suomalaisten reissaajien suosiossa vuosikymmeniä, ja myös automatkailu on kasvattanut tasaisesti suosiotaan. Tämän takana on useita tekijöitä. Ensinnäkin Viroon matkaaminen autolla on suomalaisen näkökulmasta helppoa ja yksinkertaista useisiin muihin Euroopan maihin verrattuna. Helsingin ja Tallinnan välillä kulkeva lauttaliikenne on erittäin vilkasta ja edullista, minkä ansiosta kynnys matkustamiseen madaltuu huomattavasti. Liikennekulttuuri on Virossa hyvin samankaltaista kuin Suomessa, eikä suomalaisen autoilijan tarvitse opetella uusia liikennesääntöjä. Liikenne voi olla hieman vauhdikkaampaa kuin Suomessa, eli kannattaa pysyä erityisen tarkkaavaisena liikenteen seuraamisessa. Noin 75 % koko maan teistä on asfalttipäällysteisiä. Kaupunkialueilla niiden kunto voi olla vaihtelevaa, mutta muutoin tiet ovat yleensä hyvässä kunnossa, mikä ilahduttaa automatkaajaa. Autolla Tallinnaan matkatessa pääset näkemään muutakin kuin itse pääkaupungin nähtävyydet. Voit suunnitella juuri itsesi näköisen loman ja kierrellä lähialueiden kohteissa oman aikataulusi mukaisesti. Tämä on vapaus, jota sinulla ei ole matkustaessasi ilman autoa. Myös Tallinnan omia nähtävyyksiä on helppo kiertää autolla, sillä niiden lähistöiltä löytyy yleensä parkkihalleja, joihin jättää menopeli odottamaan. Auton kanssa säästät taksikuluissa, kun voit siirtyä paikasta toiseen omalla kulkuvälineellä, etkä ole myöskään sidottu noudattamaan julkisen liikenteen aikatauluja.

Maan edullinen hintataso houkuttelee automatkaajia, sillä kotiin palatessa ostokset on helppo pakata mukaan omaa autoon. Näin niitä ei tarvitse kuljettaa jatkuvasti mukana kaupunkiin tutustuessa, ja ne kulkeutuvat näppärästi kotiovelle saakka ilman sen suurempia ponnisteluja. Useat autolla Tallinnaan matkaavat lähtevätkin liikenteeseen nimenomaan huokean shoppailun innoittamana. Kaupungista saa hankittua huippumuotia, kodintarvikkeita, elektroniikkaa, sisustusesineitä, ruokaa, juomaa ja vaikka mitä muuta – suurkaupungin tarjonta on monipuolista ja houkuttelevaa. Automatkailija nauttii myös Viron maukkaasta ruoasta ja edullisista ravintoloista, joissa voi herkutella vaikka joka ilta. Kun olet liikenteessä omalla autolla, voit suunnitella lomasi vaikka yhdistellen näitä kaikkia. Voit samoilla Vanhankaupungin ihastuttavilla kujilla ja pysähtyä välillä suloisiin kahviloihin, syödä maittavan lounaan missä vain haluat, shoppailla ydinkeskustan ulkopuolelta löytyvissä suurissa ostoskeskuksissa ja karauttaa päivän päätteeksi menopelilläsi vaikkapa kaupungin ulkopuolelle rentouttavaa kylpyläiltaa viettämään. Jos menojalkaa vipattaa, voit tulla takaisin seuraavana päivänä takaisin kaupunkiin ja villiintyä Tallinnan yöstä. Voit siis viettää todellisen aktiiviloman, rentouttavan hemmotteluloman tai yhdistellä vähän kaikkea – sinä päätät. Automatka Tallinnaan voi olla kaikkea sitä, mitä loma parhaimmillaan antaa: lepoa, pientä luksusta, juhlaa, hyvää ruokaa, kauniita nähtävyyksiä, iloista tunnelmaa sekä kiireetöntä menoa oman aikataulun mukaan.

Mitä ottaa huomioon ennen matkaa

Vaikka auto tuo sinulle vapautta suunnitella lomaasi joustavasti, kannattaa kuitenkin tietyt asiat varata etukäteen. Esimerkiksi majoitus on hyvä hoitaa kuntoon ennen reissua, jotta voit valita parhaat paikat, etkä joudu tyytymään hätäratkaisuihin. Etenkin lomakausien aikaan matkatessa hotellit ja muut majoituspalvelut ovat usein täynnä, joten varaamalla majoituksen etukäteen säästät aikaa itse kohteessa, kun et joudu etsimään vapaata paikkaa. Muutoin riippuu se, kannattaako varauksia tehdä etukäteen, riippuu paljolti siitä, mitä haluat tehdä. Tallinnan suosituimmat ravintolat voivat olla iltaisin täynnä, mutta niiden varaukset voit hoitaa mainiosti myös paikan päällä ollessasi. Sama koskee mahdollisia hemmotteluhoitoja ja muita vastaavia. Sen sijaan Suomessa ennen matkaan lähtöä on hyvä hoitaa kaikki itse autoon liittyvät asiat kuntoon. Milloin esimerkiksi olet viimeksi huollattanut auton? Reissuun lähtiessä kannattaa tehdä tarkistus, että autossa on kaikki kunnossa, sillä reissun päällä ollessa ongelmat voivat ovat hankalampia hoitaa. Pienikin vaiva voi pilata lomapäivän, eli tarkastukseen kannattaa uhrata hetki aikaa vielä kotona ollessa. Autoon on hyvä pakata mukaan myös tarvikkeita, kuten öljyä ja vararengas. Ennen reissua voit pysähtyä huoltoasemalle tarkistamaan auton renkaiden ilmanpaineet. Tällaisilla pienillä toimenpiteillä tasoitat tietäsi etukäteen ennen maan rajojen ulkopuolelle ajamista.

Öljy ja vararengas ovat varusteita, jotka voivat olla sinulle avuksi, mutta huomaa, että Virossa ajaessasi sinulta tulee löytyä autosta tietyt pakolliset varusteet. Autosta tulee löytyä lain määräämät turvavarusteet, joita ovat heijastinliivi, varoituskolmio ja autosi renkaisiin sopivat jarrukiilat. Niitä tulee olla kaksi kappaletta. Lisäksi mukana tulee olla jauhesammutin, josta löytyy kilo sammutusainetta. Näitä ei tarkasteta maahan tullessa, mutta ne tulisi löytyä jokaisesta liikenteessä olevasta autosta. Virossa, kuten muissakin Baltian maissa, riittää, että autossasi on EU-rekisterikilvet tai FIN-tarra. Ennen matkaa kannattaa tutustua myös Viron autoilijoita koskeviin määräyksiin, sillä ajaessasi maassa, sinunkin tulee luonnollisesti noudattaa niitä. Vaikka Suomen ja Viron liikennekulttuurit ovat hyvin samanlaisia, on säännöissä tiettyjä eroja, jotka sinun on hyvä huomioida. Esimerkiksi alkoholirajat Virossa ovat kotimaatamme tiukempia: Suomessa rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea, mutta Virossa rangaistaan jo 0,2 promillesta. Nopeusrajoitukset ilmoitetaan kyltein, mutta sinun on silti hyvä tietää yleiset rajoitukset. Maanteillä ajaessa nopeusrajoitus on 90 kilometriä tunnissa, kun taas taajama-alueilla nopeus tulee pudottaa 50 kilometriin tunnissa. Turvavyö on kaikille matkustajille pakollinen, ja puhelimen käyttäminen ajaessa on kiellettyä – nämä eivät poikkea millään lailla kotimaamme liikennesäännöistä.

Autolautta Tallinnaan

Valitse autolautta Tallinnaan! Helsingin ja Tallinnan välillä lauttaliikenne on vilkasta, ja matkailijalla onkin paljon valinnan varaa. Kolme suosituinta laivayhtiötä ovat Tallink Silja, Eckerö Line ja Viking Line. Niistä ensimmäinen, Tallink Silja, seilaa Suomenlahden yli kuusi kertaa päivässä. Henkilöauton saa kuljetettua edullisimmillaan 34 eurolla suuntaansa. Yhtiön Tallink Shuttle -laivoilla lahden ylitys kestää vain kaksi tuntia. Laivalla voit virittäytyä jo sopivasti lomatunnelmaan, sillä niiltä löytyy paljon ohjelmaa ja tekemistä matkan sujuvoittamiseksi. Tallink Siljan laivoilla on mainiot ostosmahdollisuudet, ja voitkin aloittaa shoppailun jo menomatkalla! Erityisesti muoti, vaatteet ja kosmetiikka ovat hyvin edustettuina. Halutessasi pientä lisämukavuutta voit varata Comfort tai Business Loungen. Niiden rauhallisista tiloista löytyvät mukavat istumapaikat ja nopea internetyhteys. Loungeen on saatavilla myös ruoka- ja virvoketarjoilua. Jos matkustat usein laivalla, voit hyödyntää Tallink Siljan Club One -kanta-asiakasohjelman edut. Klubin jäsenet saavat muun muassa edullisempia matkoja sekä etuja laivojen myymälöissä ja ravintoiloissa. Ohjelman kautta kertyneitä pisteitä voidaan myös käyttää bonusmatkoihin. Tallink Silja järjestää myös erityisiä Shuttle Car Shopping -risteilyjä, jotka kestävät viisi tuntia. Niiden aikana voit jättää autosi laivaan ja keskittyä täysin sieluin shoppailuun – joko laivalla tai pikaisella piipahduksella Tallinnaan.

Eckerö Line kulkee Helsingin ja Tallinnan välillä hieman harvemmin: se ylittää lahden kolme kertaa päivässä M/S Finlandia-laivallaan. Tarjolla on myös iltapäivälähtöjä, joten kaikille pitäisi löytyä sopiva vaihtoehto. M/S Finlandialla matka kestää 2 tuntia ja 15 minuuttia, eli Helsinki-Tallinna-väli hurahtaa yhdessä hujauksessa. Laivalla ollessasi voit tehdä ostoksia laajassa Eckerö Market & Parfymeria -kaupassa, ja auton kanssa matkustavat voivat hyödyntää myös yhtiön ennakkotilauspalvelua. PopUp-myymälä sen sijaan myy koruja ja asusteita useilta maailman halutuimmilta merkeiltä. Laivan buffetissa voit ladata voimia tulevaan huvitteluun täyttämällä vatsasi pöydän herkuilla, jotka vaihtelevat kauden mukaan. Ruoka on todella maittavaa, joten tilaisuus kannattaa hyödyntää: näin voit aloittaa itsesi hemmottelun jo ennen Tallinnaan saapumista. Eckerö Linella on mahdollista hyödyntää S-ryhmän etuja, sillä sekä matkavaraukset että laivalla tehdyt ostokset kerryttävät S-pisteitä. Eckerö Linen hinnat ovat melko samassa linjassa Tallink Siljan kanssa: sen yhden suunnan matkan auton kera saa edullisimmillaan 36 eurolla. Yhtiö järjestää paljon erilaisia risteilyjä, mutta auton kanssa Tallinnaan matkaavalle muutama tunnin mittaiset reittimatkat ovat paras vaihtoehto. Laivalta löytyy uusi autoramppi, joka nopeuttaa sisäänajoa ja laivasta poistumista entisestään Helsingissä; kesto on nyt jopa 15 minuuttia vähemmän kuin aiemmin.

Viking Linen punaiset laivat ovat tuttu näky helsinkiläisille. M/S Viking XPRS -laiva kulkee ympäri vuoden kaksi kertaa päivässä Helsingistä Tallinnaan ja takaisin, sesonkiaikoina useamminkin. Tämä Suomenlahden kuningatar on seilannut näitä vesiä jo yli kymmenen vuoden ajan – se vihittiin vesille vuonna 2008. M/S Viking XPRS -laivalla matkaten auton saa edullisimmillaan lahden yli jopa 26 eurolla. Yhtiö myy viihdyttäviä risteilypaketteja, mutta jos mielessäsi on automatka Tallinnaan, on paras valinta sinulle yksinkertainen reittimatka. Saat auton kätevästi mukaan autokannella, ja voit itse nauttia merellisestä tunnelmasta muutaman tunnin ajan. Laivalla pääsee huvittelemaan shoppailun ja hyvän ruoan parissa. Etenkin vuonna 2015 tehtyjen uudistusten jälkeen palvelut ovat hyvin kattavat. Wine & Dine -ravintola tarjoaa makunystyröitä helliviä à la carte -elämyksiä, ja Red Rose sen sijaan on enemmän kahvilamainen vaihtoehto. Sieltä löydät esimerkiksi herkullisia leivoksia ja muita konditoriatuotteita. Laivalta löytyy muodin ystäville laadukkaisiin kenkiin, asusteisiin ja vaatteisiin erikoistunut myymälä Fashion Shop. Laivalla pääsee tietysti myös tanssimaan. Myös Viking Linen asiakkaat voivat hyödyntää S-korttia matkojen ostamisessa. Korttia käyttäen matkoilla saa kerrytettyä S-bonusta, mutta sen avulla voit saada myös hankittua reittimatkoja asiakasomistajille varattuun tarjoushintaan.

Autopaketit ja laivaan ajaminen

Jokainen näistä yllä mainituista laivayhtiöistä tarjoaa erillisiä paketteja auton kanssa matkustaville. Paketit ovat hyvä vaihtoehto, koska ne helpottavat huomattavasti varauksen tekemistä. Autopaketteihin voi valita tietyn kokoisen auton sekä tietyn henkilömäärän. Näin voit rakentaa itsellesi sopivan paketin, matkustitpa sitten yksin tai vaikka koko perheen kanssa. Hinta muodostuu sen mukaan, millaisen autopaketin haluat itsellesi varata. Muista olla tarkkana autosi mittojen kanssa, sillä autopaikat on jaettu autokansilla eri osiin, ja jos ilmoitat mitat väärin, voi käydä niin, ettei kannelta löydykään sinulle tilaa. Usein joudut myös maksamaan pienen kulukorvauksen väärin tehdystä varauksesta. Huomaa, että esimerkiksi auton katolle kiinnitetty suksiboksi tekee autosta korkeamman kuin se on normaalisti. Joillain yhtiöillä autopakettiin on mahdollista ostaa myös lisäpalveluja. Voit esimerkiksi ostaa itsesi eturivin paikoille, joista pääset ajamaan ensimmäisten joukossa pois laivasta. Autolla matkaavat voivat usein hyödyntää laivojen ostospalveluja. Kun varaat autopaketin, saat tämän kaiken hoidettua muutamalla klikkauksella. Matkatoimistoista saat ostettua myös sellaisia paketteja, joihin kuuluu lauttamatkan lisäksi hotellimajoitus. Nämä ovat hyviä vaihtoehtoja sellaisille matkaajille, joilla ei ole aikaa tai halua järjestää reissua itse – sen kuin vain kerrot toiveesi matkatoimiston virkailijalle, ja hän tekee työn puolestasi.

Huomaa, että vaikka autopakettien varaaminen on helppoa ja näppärää, sinun pitää silti tulla ajoissa lähtöselvitykseen satamaan. On suositeltavaa, että saavut satamaan 60-90 minuuttia ennen laivan lähtöä. Helsingin päässä yleensä selvityksen tulee olla tehtynä viimeistään puoli tuntia ennen lähtöä, Tallinnan päässä taas 45 minuuttia ennen lähtöä. Huomaa kuitenkin, että lähtöselvitysajat voivat hieman vaihdella eri laivojen välillä – ne on siis hyvä aina varmistaa etukäteen. Ota etukäteen selvää, mistä terminaalista laivasi lähtee, ja pidä huoli siitä, että olet ajoissa paikalla. Ota huomioon, että esimerkiksi yllättävät ruuhkat voivat pidentää matka-aikaa Helsingin seudulla autolla liikuttaessa. Terminaaliin saapuessasi seuraa vain lähtöselvitykseen opastavia kylttejä. Kannattaa ottaa jo ennen laivaan ajamista esiin kaikki sellaiset matkatavarat, joita tulet tarvitsemaan laivamatkan aikana. Näin voit napata ne helposti matkaasi sitten, kun olet saanut auton parkkiin; autokansi lukitaan matkan ajaksi turvallisuussyistä, eli et voi palata hakemaan mitään. Kun jätät auton parkkiin, muista tarkistaa, että käsijarru on päällä, ja P-vaihde tai pieni vaihde päällä. Näin varmistat sen, että auto pysyy jämäkästi paikallaan, vaikka aallokko heilauttelisikin hieman laivaa. Varashälytin kannattaa kytkeä pois päältä, sillä liikkuva laiva voi saada sen laukeamaan ilman syytä.

Mitä asiakirjoja pitää ottaa mukaan?

Tallinnaan autolla suunnatessa tulee auton asiakirjojen kanssa olla hieman tarkkaavaisempana kuin Suomessa. Esimerkiksi kotimaassamme ei ole enää pakollista pitää mukana rekisteröintiotteen teknistä osaa. Virossa sen sijaan sen tulee löytyä autosta, mikä meinaa usein helposti unohtua. Tämä koskee lähes kaikkia ulkomaita, eli jos matkustat paljon autolla Suomen rajojen ulkopuolella, teknistä osaa on hyvä säilyttää auton hansikaslokerossa. Jos sinulla ei ole tätä osaa hallussasi, tilaa se hyvissä ajoin ennen matkaa Trafilta. Tilaaminen ei maksa mitään, ja asiakirja saapuu sinulle kotiin noin viikon kuluessa. Vaihtoehtoisesti voit myös käydä hakemassa sen sinua lähimpänä olevalta rekisteröintiasemalta. Koska sekä Suomi että Viro kuuluvat Schengen-alueeseen, ei rajaa ylitettäessä asiakirjoja tarkasteta systemaattisesti. Niiden on kuitenkin oltava kunnossa, ja sinun on pystyttävä esittämään ne pyydettäessä. Toinen tärkeä huomioitava asia on mahdollinen auton valtakirja. Jos lainaat vaikkapa autoa kaverilta tai sukulaiselta matkaa varten, on parempi pitää mukana kirjallista todistusta siitä, että sinulla on lupa käyttää autoa. Samoin, jos auto on vielä pankin nimissä, on hyvä pystyä todistamaan omistajuussuhde. Jos sinulla ei ole asianmukaista asiakirjaa todistamaan oikeuttasi käyttää autoa, voi pahimmillaan matkasi päättyä jo ennen Viron kamaralle pääsemistäkään.

Myös auton vakuutusten tulee olla kunnossa, ja sinun tulee pystyä todistamaan se tarvittaessa. Suomalaiset liikennevakuutukset ovat voimassa kaikissa EU- ja ETA-maissa, eli sinun ei tarvitse ottaa erillisiä vakuutuksia Tallinnan matkaasi varten. Nykyään Viroon matkatessa riittää, että auto on Suomen rekisterikilvissä, eikä erillistä todistusta vakuutuksesta enää tarvita. Jos kuitenkin autoreissusi jatkuu Virosta muualle Eurooppaan, tarvitset niin sanotun Green Cardin. Se on kansainvälinen vihreä kortti, joka osoittaa, että ajoneuvolla on voimassa oleva liikennevakuutus. Myös tämän tilaaminen kannattaa suorittaa hyvissä ajoin, jotta kiire ei iske matkan lähestyessä. Tarkastuksia on lisätty viimeisten vuosien aikana, joten matkasi sujuu huomattavasti jouhevammin, kun huolehdit kaikki tarvittavat paperit kuntoon. Virossa ajaessa suomalainen ajokortti käy mainiosti, eli sen suhteen sinun ei tarvitse tehdä mitään toimenpiteitä. Voit ajaa sillä huoletta kaikissa EU- ja ETA-maissa. Ajokortti – saati kuvallinen kelakortti – ei kuitenkaan käy henkilötodistuksena, eli pidä joko passia tai virallista henkilökorttia mukanasi ajokortin lisäksi. Jos passi on päässyt vanhentumaan, etkä ole huomannut sitä ajoissa, poliisilaitoksilta saa tilattua myös pikapasseja. Ne on mahdollista saada jopa yhdessä päivässä. Pikapassin hakeminen maksaa hieman normaalia passia enemmän, mutta voi pelastaa koko perheen loman.

Paljonko automatka Tallinnaan maksaa?

Kokonaiskulut automatkasta Tallinnaan vaihtelevat tietysti sen mukaan, millaisen loman haluat viettää. Tallinnan, kuten koko Viron, hintataso on kuitenkin Suomeen verrattuna edullinen, mikä onkin yksi Tallinnan-matkojen suosion syistä. Itse lauttamatka Suomenlahden yli voi maksaa parhaimmillaan vain 20 euroa henkilöä kohden. Joskus supertarjoukset voivat tipauttaa hinnan vieläkin alemmas. Autopaikan varaaminen autokannelta nostaa lipun hintaa jonkun verran, mutta keskimäärin yhden hengen ja pienen henkilöauton yhdistelmän saa Helsingistä Tallinnaan noin 35-50 eurolla. Paketteja voi saada myös tätä edullisemmilla hinnoilla etenkin, jos sinun on mahdollista joustaa matkustuspäivästä ja -ajasta. Paketin hinta nousee, kun siihen lisätään enemmän henkilöitä. Kuitenkin autopaketti koko perheelle tulee varmasti edullisemmaksi kuin reittilippujen ostaminen kaikille ja auton vuokraaminen paikan päältä. Matkan hintaan vaikuttaa myös se, haluatko ottaa hyttipaikat matkan ajaksi. Hytin mukavuustaso muokkaa matkan hintalappua, samoin kuin mahdolliset buffet-ruokailut. Autopaketin lisäpalvelut voivat tuoda joidenkin kymppien lisäkuluja. Esimerkiksi paikka ensimmäisissä riveissä kustantaa keskimäärin noin kymmenen euroa lisää. Onkin jokaisen päätettävissä, miten matkan budjetin haluaa jakaa. Osalle on tärkeää nauttia jo laivalla täysin rinnoin lomatunnelmasta, kun taas toisille on pääasia vain päästä lahden yli Helsingin satamasta Tallinnaan saakka.

Laivayhtiöt julkaisevat toisinaan kampanjoita, joiden aikana laivalippuja voi saada ostettua todella edullisin hinnoin. Myös erilaiset netistä löytyvät vertailupalvelut ovat voineet neuvotella itselleen tarjouksia yhtiöiden kanssa. Vertailukoneet ovat muutenkin käteviä, sillä niiden avulla saat helposti tarkastettua parhaat hinnat. Lippujen hintahaitarissa voi olla suuria eroja kaikkein edullisimman ja kalleimman lipun välillä. Hintojen vertailu siis kannattaa – se voi tuoda sinulle merkittäviäkin säästöjä. Itse laivamatkan lisäksi kustannuksia tulee majoittumisesta, ruokailusta, parkkimaksuista ja polttoaineesta. Teiden käyttäminen on Virossa ilmaista – vuonna 2018 käyttöön otetut tietullit koskevat vain raskaita ajoneuvoja. Majoittuminen on kotimaatamme edullisempaa, ja kahden tähden hotellista huoneen voi saada jo 30-40 euron hintaan. Mitä enemmän tähtiä, sitä kalliimpaa yöpyminen tietysti on. Myös ravintolassa ruokailu on huomattavasti kukkaroystävällisempää kuin Suomessa. Edullisissa ravintoloissa kaksi aikuista syö jo muutamalla kympillä. Gourmet-ravintoloissa on hyvä varautua hieman korkeampiin hintoihin. Bensan hinta taas pyörii 1,30-1,35 euron paikkeilla per litra. Kun muut kulut ovat kohtuullisia, voit suunnata osan lomabudjetistasi ostoksien tekoon ja itsesi hemmotteluun. Riippuu siis ihan omista toiveistasi, millaiseksi muodostuvat lomasi kokonaiskulut. Parhaimmillaan selviät noin 50 euron päiväbudjetilla, ja hieman luksustakin lisäämällä hintalapusta ei silti tule järin korkeaa.

Tutustu myös Tallinnan lähiympäristöön autolla

Kun suuntaat Tallinnaan omalla autolla, kannattaa ehdottomasti hyödyntää tilaisuus myös lähiympäristöön tutustumiseen! Kaupungin lähettyvillä sijaitsee useita mielenkiintoisia kohteita, jotka ovat täydellisiä päiväretkien järjestämiseen. Vain noin tunnin ajomatkan sisään löytyy jo lukuisia vierailun arvoisia paikkoja. Jos pidät ulkona liikkumisesta ja kaipaat pientä pakohetkeä luonnon rauhaan, kannattaa ottaa suunnaksi Viimsin niemi. Se sijaitsee noin 15 kilometriä Tallinnasta itään päin. Kivikkoisella, merellisellä alueella löytyy paljon reittejä vetreyttävää kävelylenkkiä varten, ja historian harrastajat voivat tutustua alueelta löytyviin museoihin: Viron sotamuseoon, Rantakansan museoon ja Viimsin ulkomuseoon. Näistä viimeisin sijaitsee aivan merenrannassa. Nälän yllättäessä voit kokeilla vaikkapa NOA:n annoksia. Kyseessä on yksi koko maan parhaista ravintoloista, ja sen keittiömestari on voittanut useita palkintoja. 24 kilometrin ajomatkan päästä taas löytyy Jõelähtmen kunta, josta löytyy paljon tärkeää historiallista sekä arkeologista perintöä. Myös tämä alue tarjoaa upean paussin Tallinnan vilkkaasta sykkeestä. Rannikko mutkittelee pitkin Suomenlahtea, ja luonnonsuojelualueet antavat kulkijalle rauhaa ja tilaa hengittää. Täältä löytyy myös Jägala, maan korkein luonnon muovaama vesiputous. Villinä suureksi osin maan alla syöksähtelevä Jägalajoki ihastuttaa, ja valtavat, kuin jättiläisten paiskomat kivilohkareet muodostavat luonnon omia taideteoksia. Ihmisten luomaa taidetta taas voidaan ihailla Pyhän Neitsyt Marian kirkossa ja Sahan kappelissa.

Hieman kauempana, kuitenkin vain 70 kilometrin päässä, on Lahemaan kansallispuiston alue, joka on ehdottomasti vierailun arvoinen. Kyseessä on Viron suurin ja vanhin kansallispuisto. Sen parasta antia on upea rannikkoluonto, jollaista löytyy vain harvoista paikoista. Myös lähistöllä sijaitsevaan Käsmun kapteenien kylään kannattaa tutustua, samoin kuin Altjan kalastajakylään. Taiteen rakastajat nauttivat varmasti vierailusta Viinistun taidemuseoon. Etenkin kesäaikaan Lahemaalla voi osallistua lukuisiin erilaisiin kulttuuritapahtumiin, eli se on otollista aikaa vierailla alueella. Tallinnasta lännen suuntaan ajaessa taas löytyy Paldiskin kaupunki, joka hurmaa matkaajan sen kiintoisalla menneisyydellä: se oli pitkään suljettu sotilaskaupunki. Kaupungin korkeat, mereen jyrkkinä syöksyvät rantatörmät ovat täydellisiä merimaisemien ihailuun. Itse kaupunki on pienehkö, joten siellä vierailuun riittää hyvin muutama tunti. Läheltä löytyy Laulasmaa, jonka valkoiset hiekkarannat ovat upeita kesäkohteita. Laulasmaalla toimii myös laadukas kylpylä, joka tarjoaa rentoutumista lomalaiselle. Aktiivisemmat matkaajat voivat käydä harjoittamassa golflyöntejään alueelta löytyvällä Niitväljan golfkentällä tai ratsastusretkellä sen luonnonkauniissa metsissä. Viro on sen verran pienikokoinen, että kaikki sen kaupungeista ovat helposti saavutettavissa autolla. Lyhyemmälle päiväretkelle hyviä kohde on esimerkiksi noin tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Haapsalu. Se on viehättävä merenrantakaupunki, jossa viettää mielellään rennon iltapäivän.

Via Baltica – automatkaajan ykkösvalinta

Viroa halkoo yksi Euroopan suosituimmista autoreiteistä: Via Baltica. Sen alkupiste on juurikin Tallinnassa, joten reitti on täydellinen valinta automatkalaiselle. Eurooppa 67 -tie eli E67-tie kulkee esimerkiksi Pärnun ja Kablin kautta. Matkan varrelta löytyy upeiden kaupunkikohteiden lisäksi omalaatuisia paikkoja, joissa kannattaa pysähtyä haistelemaan tunnelmaa. Näihin kuuluu esimerkiksi Ruunaweren 200 vuotta vanha postiasema, nykyinen Hotelli Ruunawere. Sen pihalla komeilee Venäjän ruplan hautakivi, joka lienee yksi valtatien omalaatuisimmista nähtävyyksistä. Sen tarina on mielenkiintoinen: elettiin juhannusta 1992, ja hotellivieraat juhlivat riehakkaasti Viron oman valuutan saamista. Baarivieraat saivat päähänsä hävittää viimeisetkin venäläiset ruplansa hautaamalla ne hotellin pihamaahan. Sittemmin tapahtuman muistoksi ruplille pystytettiin oma hautakivi. Tämä pysähdys on pikainen, mutta sen sijaan Pärnussa vierailuun kannattaa varata enemmän aikaa. Etenkin kesäaikaan sen hiekkarannat suorastaan kutsuvat lokoisaan oleskeluun. Tie mutkittelee Luitemaan luonnonsuojelualueen läpi, jonka jälkeen voit halutessasi pujahtaa vanhalle Riian-maantielle. Se on huomattavasti valtatietä kauniimpi valinta! Pääset nauttimaan romanttisista puutaloista, syreenien kukinnasta ja kauniista rantamaisemista. Tien varrelta löytyy myös vanhaa aikaa henkivä kosmonauttien lomakeskus, Kosmonautika Puhkekeskus, sekä Kablin ihastuttavat hiekkarannat. Via Balticaa voi jatkaa halutessaan aina 970 kilometrin päähän Varsovaan saakka. Tietyömaiden vuoksi koko reitin ajamiseen ilman pysähdyksiä menee noin 12 tuntia. Viron osuus tästä on kuitenkin vain muutamia tunteja.

Autolla Tallinnaan – missä majoittua?

Majoittumiseen löytyy maasta paljon vaihtoehtoja. Hotelliyöpyminen on melko edullista, etenkin jos sinulle riittävät muutaman tähden hotellit. Luksustakin toki löytyy sitä kaipaaville. Jos matkustat suuremmalla porukalla, hyvä vaihtoehto on loma-asunnon vuokraaminen matkan ajaksi. Asuntoa voidaan käyttää tukikohtana ja tehdä sieltä käsin päiväretkiä Tallinnan ja sen ympäristön nähtävyyksiin. Tällainen ratkaisu on mainio varsinkin budjettimatkailijoille, sillä asunnoissa on mahdollisuus myös laittaa ruokaa ja valmistaa eväitä mukaan otettaviksi. Myös hostellit voivat olla hyviä vaihtoehtoja. Jos sinulla on seikkailuhenkeä, heitä auton peräkonttiin teltta ja varaa yöpaikkasi joltain Tallinnan läheisyyden lukuisista leirintäalueista. Niistä löytyy myös mökkejä, jotka ovat hyvä ratkaisu perheen kanssa matkaaville. Vaihtoehtoja on runsaasti – muista kuitenkin varata majoitus ajoissa.

Mitä pakata autoon mukaan?

Matkan suunnittelu on aina mukavaa puuhaa, mikä saa vatsanpohjassa läikehtimään iloisesti. Kun matkalaukut ovat valmiit, on aika miettiä, mitä muuta pakata autoon mukaan. Jos edessä on usean tunnin automatka, on mukaan hyvä napata pientä purtavaa ja vettä. Varsinkin, jos perheen pienemmät ovat mukana, voi nälkä ja jano yllättää äkillisestikin. Tarkista, että jokaisella mukaan lähtijällä – ei vain kuskilla – on henkilötodistukset mukana. Autoon voidaan ottaa mukaan viihdykkeeksi luettavaa tai vaikkapa tabletti, josta voidaan katsella ohjelmia. Tallinnan puolelle päästyä tosin kukaan tuskin malttaa enää istua nenä kiinni kirjassa tai ruudussa. Kesäkuumalla puhdistusliinat voivat virkistää oloa ja ovat helppoja käyttää pienissäkin auton tiloissa. Talvella taas peräkonttiin on hyvä heittää lämmin peitto siltä varalta, että auto jäisi tien päälle.

Hyödynnä automatka ostosten tekoon

Kuten todettu, Viron edullinen hintataso tekee maasta oivan kohteen ostoksien tekoon. Kun olet autolla liikenteessä, voit hyödyntää sitä suurienkin ostosten tekemisessä. Painavat ja isokokoiset hankinnat kulkevat näppärästi kotiin auton kontissa. Onko tiedossa perhejuhlia, joihin pitäisi järjestää juomatarjoilu? Viron matka on oiva tilaisuus juhlajuomien hankkimiseen, sillä alkoholi on huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa. Lain mukaan alkoholin tuonnille ei ole asetettu kiinteää litrarajaa, vaan sitä saa tuoda vapaasti omaan, henkilökohtaiseen käyttöön. Esimerkiksi itse järjestämiisi juhliin tuonti on sallittua. Tallinnasta voi löytyä myös upeita sisustustuotteita, joita ei löydy jokaisesta kodista Suomesta. Tällaisten ostosten tuonti voi olla hankalaa ilman autoa, mutta kun mukanasi on oma menopeli, nekin kulkevat matkassa helposti.

Käteistä vai kortilla?

Suomalaiset maksavat ahkerasti kortilla, kun taas useissa Euroopan maissa pienten ostosten maksamista kortilla katsotaan kieroon. Millaiset ovat siis käytännöt Virossa? Korteilla maksaminen ei ole ongelma, mutta pienimmissä putiikeissa on saatettu asettaa rajoitteita korttimaksamiselle. Käteistä on siis hyvä pitää mukana jonkin verran. Virossa on käytössä euro, joten valuutan vaihtamiselle ei ole tarvetta. Tämäkin madaltaa suomalaisten matkailijoiden kynnystä matkata Tallinnaan vaikkapa vain pikaisille lomille. Luottokorteista maassa hyväksytään kaikki yleisimmät kortit, kuten Visa ja Mastercard. Myös pankkikortit Visa Electron ja Maestro toimivat melkein kaikkialla. Paljon matkailevan kannattaa harkita niin sanotun prepaid-luottokortin hankkimista. Sitä voi käyttää normaalin luottokortin tapaan, mutta sinne ladataan etukäteen rahaa. Näin esimerkiksi mahdollisen varkauden sattuessa oma luottokortti ei joudu vaaraan.

Kieli ja tavat

Onko sinulla englannin kieli ruosteessa? Ei hätää, sillä Tallinnassa pärjää jopa suomen kielellä! Viron kieli muistuttaa melko paljon suomea, joten pienellä ponnistelulla saat kyllä asioista selvää. Lisäksi kaupungissa on ollut jo pitkään suomalaista turismia, joten monissa kohteissa, kaupoissa ja ravintoloissa saa palvelua jopa suomeksi. Tallinnan ulkopuolella on toinen tilanne, mutta virolaiset puhuvat pääasiassa mainiota englantia ja ovat ystävällisiä sekä ymmärtäväisiä ulkomaisia turisteja kohtaan. Virolaisilla ei ole tapana juoda kohtuuttomia määriä alkoholia, joten öykkäröivää turistia voidaan katsoa kieroon. Ravintoloissa on hyvä tapa jättää tippiä, jos olet saanut hyvää palvelua. Sopiva summa on noin kymmenen prosenttia laskusta. Tipin jättäminen ei ole kuitenkaan yhtä vakiintunut tapa kuin Etelä-Euroopan maissa.

Autolla Tallinnaan – huomioi myös nämä

Tallinna kärsi vuosia taakse päin maineesta melko rauhattomana kaupunkina, missä turisti pääsi helposti eroon laukustaan tai kukkarostaan. Tänä päivänä tilanne on kuitenkin toinen, ja kaduilla saa kulkea rauhassa. On kuitenkin aina hyvä idea katsoa hieman, minne autonsa jättää. Suosi yleisiä parkkipaikkoja, ja älä jätä autoon näkyvästi esille arvoesineitä. Pysäköinnin kanssa kannattaa olla tarkkaavaisena myös sen suhteen, että jätät auton vain sallituille paikoille ja maksat aina parkkimaksun. Mikäli pysäköit kielletylle alueelle tai jätät maksamatta, voi autossasi olla takaisin palatessasi renkaat lukittuna. Tämä tulee yllätyksenä monella suomalaiselle turistille. Auton rengaslukkojen poistaminen voi olla kurja viivästys loman keskellä. Maksa siis suosiolla pysäköintimaksusi ja pidä huoli siitä, että jätät auton vain sallituille paikoille.

Matkailuneuvonnasta apua

Jos sinulle tulee Tallinnassa oleskellessasi kysyttävää, voit vierailla kaupungin keskustasta löytyvässä matkailuneuvonnassa. Siellä vierailu on hyödyllistä muutenkin, sillä voit saada mukaasi karttoja ja oppaita sekä vinkkejä, mitä tehdä kaupunkilomalla. Voit myös varata neuvonnan kautta erilaisia retkiä tai vaikkapa oman oppaan. Apua keskuksesta saa myös puhelimitse ja sähköpostitse. Paikan päällä käydessäsi voit hyödyntää keskuksen ilmaista internetyhteyttä. Jos sinulle sattuisi tien päällä jokin haaveri, on tiepalvelun, Eesti Autoklubin/Autoabin, puhelinnumero +372 6979 188 tai 1888. Jos kyseessä on onnettomuus, josta aiheutuu erimielisyyttä osapuolien kesken, henkilövahinkoja tai aineellisia vahinkoja, tulee ottaa yhteyttä paikalliseen poliisiin. Tämä on tärkeää, sillä mikäli et tee näin, siitä voi koitua jopa 1 200 euroa sakkoa.

Lopuksi

Autolla Tallinnaan matkaaminen on helppoa ja onnistuu pienelläkin varoitusajalla. Helsingistä Tallinnaan kulkee joka päivä useita lauttayhteyksiä, joilla oman auton saa mukaan suhteellisen edullisin hinnoin. Tallinna on täynnä tekemistä, näkemistä ja kokemista sekä perheille, nuorille että vanhemmille. Jos sitten kaupungin kadut alkavat kyllästyttämään, on autolla helppo hurauttaa tutkimaan lähiseutuja. Voit tutustua kauniisiin luontokohteisiin, kiehtoviin kyliin tai ihastuttaviin hiekkarantoihin. Myös ostokset keskustan ulkopuolella olevissa kauppakeskuksissa hoituvat näppärästi autoillen. Auton vieminen Viroon ei vaadi suuria toimenpiteitä: tarkista vain, että auton rekisteriotteen tekninen osa on mukana ja vakuutukset kunnossa. Jos auto ei ole omasi, ota mukaan myös valtakirja. Muuten matkatavaroiksi riittävät passi, omat henkilökohtaiset tarvikkeet ja iso kasa rentoa lomamieltä!